Mezzanine Management

Een gerespecteerd familiebedrijf in een veeleisende en zeer competitieve sector vond veiligheid en groei dankzij een doordacht transitieplan.

De transformatie van dit gespecialiseerde metaalverwerkende bedrijf resulteerde in een succesvolle exit, waarbij aanzienlijke aandeelhouderswaarde werd gecreëerd.

Een particuliere private equity holding had een metaalbedrijf overgenomen, gespecialiseerd in de productie van onderdelen voor weefmachines.
Met 150 werknemers en een indrukwekkende klantenkring, waaronder Picanol, Michel van de Wiele en Bonas, was het bedrijf een gevestigd familiebedrijf.
De overname werd gezien als een kansrijke investering door het private equity fonds, dat een strategisch plan ontwikkelde om de onderneming te optimaliseren.

Financiële overzicht:

Het overgenomen familiebedrijf, met een jaaromzet van ongeveer 15 miljoen EURO en een eigen vermogen van bijna 5 miljoen, genoot van een gezonde financiële status.

Het private equity fonds identificeerde echter mogelijkheden om het rendement te verbeteren door gerichte strategische maatregelen.

Situatieschets:

Het nieuwe management streefde naar consolidatie van het bedrijf, dat opereerde vanaf twee locaties, tot één efficiënte locatie. Een geplande nieuwbouw, geschat op 650.000 Euro, werd geïnitieerd als onderdeel van dit streven.

Niettemin werd het bedrijf geconfronteerd met de uitdagende neergang in de metaalsector, waardoor verdere groei onder druk kwam te staan.

Uitbreiding en innovatie:

Ondanks de uitdagingen binnen de sector slaagde het bedrijf erin succesvol een transitieplan te implementeren. Dit omvatte onder andere de voltooiing van overnames in zowel Italië als Frankrijk, een joint venture met een Amerikaanse branchegenoot, en een grondige verkenning van verdere expansiemogelijkheden.

Dankzij deze strategische zetten groeide het bedrijf uit tot de op één na grootste speler op de Europese markt. De investering in een uitgebreid team van ingenieurs benadrukte de voortdurende focus op innovatie in samenwerking met weefmachinebouwers.

Tewerkstelling en synergie:

Bewust van de conjunctuurgevoeligheid in de sector, streefde het bedrijf naar synergie en groei zonder noodzakelijke vermindering van de tewerkstelling.

Met ongeveer 150 werknemers realiseerde het bedrijf een verbeterde commercialisering en een toename van de omzet dankzij deze strategie.

Conclusie:

Dankzij een doordacht transitieplan en een doelgerichte overnamestrategie heeft het bedrijf met succes de uitdagende marktomstandigheden overwonnen.

Financiële stabiliteit, innovatie en een groeiende Europese marktpositie hebben het bedrijf tot een aantrekkelijke overnamekandidaat gemaakt.

De nadruk op synergie en voortdurende groei illustreert het streven naar marktleiderschap in Europa en wereldwijd, waarmee aanzienlijke aandeelhouderswaarde is gecreëerd.

Deel deze case

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief