Mezzanine Management

HART EN HOOFD IN BALANS: DE PSYCHOLOGIE VAN BESLISSINGEN ONTRAFELD

Mezzanine Management
Deel dit nieuws

Waarom kunnen leiders zonder aarzeling ingrijpende maatregelen nemen, maar worden ze emotioneel bij het aanschouwen van hun kleinkinderen? Waarom leggen politici strenge regels op aan de samenleving, terwijl ze zelf feesten tijdens een pandemie of meer geld besteden aan een Senaat die ze willen verminderen? En waarom zijn hoogleraren streng met de deadline van studentenwerk, maar worstelen ze zelf om hun manuscripten tijdig te herzien en in te leveren?

Een recente studie gepubliceerd in het vooraanstaande Journal of Marketing Research werpt licht op deze vraagstukken (*). Bij het stellen van doelen kunnen we kiezen tussen een flexibele en rigide aanpak, en hierbij rijst de cruciale vraag: volgen we ons gevoel of ons verstand? Zoals de onderzoekers opmerken, wordt deze vraag in onze alledaagse taal vaak vertaald naar de eenvoudige metafoor van het volgen van ons hart of ons hoofd.

Na vijf experimenten zijn de bevindingen van het onderzoek duidelijk:

 • Mensen neigen naar rigide plannen voor anderen, terwijl ze meer flexibele plannen voor zichzelf verkiezen.

 • Wanneer de keuze voor henzelf is, is de kans groter dat ze hun hart volgen. Kiezen ze voor anderen, dan overheerst vaak het verstand.

 

Je zou kunnen zeggen dat deze wetenschap simpelweg bevestigt wat volkskennis aan de bar al lang wist. Maar dat is nu precies de kracht van wetenschappelijk onderzoek – het onderzoekt ook de waarheidsgetrouwheid van belangrijke volkswijsheden. Persoonlijk vond ik dit een van de meest boeiende en plezierige artikelen die ik dit jaar heb gelezen.

Zeg dus niet langer “leiders zijn opportunistisch”, “politici zijn hypocriet” of “hoogleraren zijn wereldvreemd”.

Ze volgen gewoon hun hart als het om henzelf gaat, en gebruiken hun hoofd als het anderen betreft. Wees daarom wat milder voor anderen die hun hart volgen.

 

DE ROL VAN MEZZANINE MANAGEMENT VOOR KMO- EN FAMILIEBEDRIJVEN: EEN STRATEGISCHE BENADERING VAN HART EN HOOFD

In het licht van de recente inzichten over de psychologie van beslissingen, zoals uiteengezet in de studie gepubliceerd in het Journal of Marketing Research (*), kan Mezzanine Management een cruciale rol spelen voor bedrijfsleiders van KMO’s en familiaal geleide ondernemingen.

 • Persoonlijke en Flexibele Financiële Oplossingen:
  Mezzanine Management begrijpt dat bedrijfsleiders vaak persoonlijke, emotioneel geladen beslissingen moeten nemen.
  Daarom bieden wij oplossingen die flexibel zijn en afgestemd kunnen worden op de specifieke behoeften van het individu. Of het nu gaat om expansieplannen, overdracht aan de volgende generatie, of andere persoonlijke doelen, wij staan klaar met oplossingen die het hart van de bedrijfsleider volgen.

 • Ondersteuning bij Zakelijke Besluitvorming:
  Bij het nemen van beslissingen voor de organisatie zelf, biedt Mezzanine Management een nuchtere, analytische benadering.
  Of het nu gaat om kapitaalbehoeften, herstructurering of andere zakelijke uitdagingen, we voorzien bedrijfsleiders van de benodigde expertise en financiële analyse om weloverwogen beslissingen te nemen en hun zakelijke doelen te bereiken.

 • Overbrugging van Persoonlijke en Zakelijke Doelen:
  Mezzanine Management begrijpt het delicate evenwicht tussen persoonlijke en zakelijke doelen. Onze benadering is gericht op het creëren van toekomstbestendige strategieën die niet alleen het bedrijf ondersteunen, maar ook rekening houden met de persoonlijke ambities en emotionele betrokkenheid van de bedrijfsleider.

 • Maatwerk voor KMO’s en Familiebedrijven:
  In tegenstelling tot standaardoplossingen begrijpt Mezzanine Management de unieke uitdagingen van KMO’s en familiebedrijven. We bieden op maat gemaakte structuren die passen bij de specifieke context en ambities van deze ondernemingen.

 

Mezzanine Management biedt een holistische benadering, waarbij zowel het hart als het hoofd van de bedrijfsleider centraal staan.

 Door flexibele oplossingen te bieden en te ondersteunen bij zakelijke besluitvorming, streven we ernaar een waardevolle partner te zijn voor bedrijfsleiders die streven naar succes op zowel persoonlijk als zakelijk vlak.

(*) Scott S.E. & Williams E.F. “In goal pursuit, I think flexibility is the best choice for me but not for you.” Journal of Marketing Research, 2023, Vol. 60(5), p. 1008-1026

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief