Mezzanine Management

SOMMIGE FAMILIEBEDRIJVEN FALEN TERWIJL ANDERE FLOREREN. WAAROM?

Het verschil tussen falen en floreren
Deel dit nieuws

“Tolstoi zei: ‘Alle gelukkige gezinnen zijn hetzelfde, maar elk gezin is ongelukkig op zijn manier’. Voor familiebedrijven geldt het omgekeerde. Zij die succesvol zijn, doen dat op hun eigen manier, terwijl zij die overkop gaan allemaal dezelfde fouten maken.” Kort door de bocht? Het is de mening van Harold Boël, CEO van de familiale investeringsvennootschap Sofina in een recent interview met De Tijd.

Maar wat zijn die valkuilen dan (volgens Harold Boël – samengevat door Mezzanine Management)?

 • Familieblindheid
  Eigenaarsfamilies verliezen soms het zicht op de realiteit. Men denkt dat alleen de eigen familierecepten waardevol zijn en dat alleen familieleden de juiste beslissingen kunnen nemen. Maar op die manier kan men voeling met de buitenwereld verliezen. Open staan voor andere meningen of een nieuwe kijk is een remedie tegen deze kwaal. Externe managers of bestuurders kunnen fungeren als klankbord en realiteitstoets voor de familie.

 • Geen grenzen tussen familie en bedrijf
  Duidelijke afspraken en beleidslijnen over wat tot de familie en wat tot het bedrijf behoort, zijn nodig om te voorkomen dat het bedrijf een melkkoe wordt of dat familieleden belangrijke functies krijgen die hun mogelijkheden overstijgen.

 • Leiderschap en opvolging
  Competentie is veel belangrijker voor het bedrijf dan familiebanden. Als de juiste leidinggevende niet binnen de familie te vinden is, moet extern worden gezocht. Objectieve selectieprocessen en goed voorbereide opvolging zijn cruciaal.

 • Conflicten
  Interne conflicten kunnen rampzalig zijn. Investeren in communicatie, transparantie en billijke behandeling van alle familieleden kan dit voorkomen.

 • Gebrek aan betrokkenheid
  Naarmate het bedrijf opklimt in de generaties, kan er een kloof ontstaan tussen actieve en niet-actieve familieleden. Een dynamisch dividendbeleid en heldere communicatie kunnen de betrokkenheid herstellen.

 

Onze eigen ervaring ondersteunt die van Harold Boël. Een te grote vereenzelviging tussen familie en bedrijf, gewoontes en emotionele betrokkenheid kunnen inderdaad een tweesnijdend zwaard zijn voor familiale bedrijven.

Mezzanine Management begrijpt waar het om gaat. Wij zijn een team van interim-bedrijfsleiders die klaar staan om eigenaars van familiebedrijven te steunen en te versterken.

Wij kunnen op elk moment uw ‘sparring partner’ zijn en helpen met advies rond specifieke problemen. Maar we zijn geen consultants. Het echte verschil maakt Mezzanine door schouder aan schouder te gaan staan met u. We zijn ervaren collega’s die samenwerken aan oplossingen en hefbomen waarvan u zult genieten nog lang nadat onze samenwerking is afgelopen.

Vraag vandaag nog om een eerste verkennende gesprek, het is gratis. Samen kunnen we uw familiebedrijf en uw bedrijfsfamilie sterker maken.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief